ИНТЕРВЈУ

Моника Стојановска за културата на читање

Интервју со Моника Стојановска Никола Шиндре: „Моника Стојановска долго време е позната на јавноста по својот бренд со илустрации „Моки“, а неодамна ја објави и својата прва збирка поезија насловена „Има и такви денови“ на добропознатата локација за младите книжевници – „Буква“. Добитничка е на третата награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ […]

Моника Стојановска за културата на читање Read More »

Моника Стојановска: Пишувам отворено, сонливо и искрено

Може да кажам дека моите песни се една (за мене) потребна, но за жал погрешна психоанализа на другиот. Првата поетска збирка на Моника Стојановска (р.1993) излезе од печат. Моника дипломирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, отсек Италијански јазик и книжевност. Работи како илустраторка и дизајнерка за својот бренд „Моки“ и како медиумска аналитичарка. Нејзината поезија

Моника Стојановска: Пишувам отворено, сонливо и искрено Read More »

ФОТО | Разговор со Моника Стојановска, уметница која создава нежности со своите раце

Непретенциозната позитивна меланхолија со која плени Моника во својот израз, е причината поради која во овие есенски денови, ви предлагам да ја прочитате, да ја разберете, да ја прегрнете. Затоа што нејзините парчиња уметност греат. Моника Стојановска е по професија филолог, слободна поетеса, создавач на мали и големи соништа на инстаграм-профилот под името Моки, нејзиниот

ФОТО | Разговор со Моника Стојановска, уметница која создава нежности со своите раце Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top